In een hoek van de Begraafplaats Garderen staat een monument ter herinnering aan 29 Serviërs die in 1919 overleden aan de Spaanse griep. Het monument werd in april 1919 geplaatst door het gezantschap van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen in Den Haag.

Er staat een Franse tekst op “les soldats serbes décédés au camp de Millingen 1919” met 29 namen in Franse transcriptie, en op de achterkant in het Servisch en Nederlands “Умрли за Србију” / “Gestorven voor Serbie”, “Благодарна Отаџбина Србија” / “Het Dankbaar Serbische Vaderland”). Begin 21e eeuw was de tekst bijna verweerd en moeilijk leesbaar.

Vanaf 2004 raakte de Servische ambassade betrokken bij de pogingen om het oude monument te restaureren. In de jaren die daarop volgden was een Nederlands-Servisch comité actief, dat de middelen verzamelde die hiervoor nodig waren, in goed overleg met de Servisch-Orthodoxe kerk in Nederland en de Servische ambassade. De drijvende krachten achter het comité waren Slaviša Jovanović, Gijs van Ginkel, Novica Savić, Piet van Bentum, Nedeljko Vukelić en vertegenwoordigers van de ambassade in Den Haag en de Servische geestelijkheid, met name aartspriester Vojislav (Bilbija). Terwijl het geld werd ingezameld, werd het ontwerp gemaakt voor de restauratie en uitbreiding van het monument.

Het gerestaureerde monument werd onthuld in 2006 tijdens een Servische eredienst ter herinnering aan Servische soldaten die stierven aan de Spaanse griep en oorspronkelijk in Garderen begraven waren.

Een jaar later werd het monument uitgebreid en werd er een zogenaamde “krajputaš” bij geplaatst. In Servië worden sinds mensenheugenis monumenten in de vorm van personen opgericht langs de kant van de weg en op andere plaatsen, ter nagedachtenis aan hen die vielen op verre slagvelden, of stierven op reis, ver van hun geboortegrond. Deze traditie werd in 2007 in Garderen voortgezet door de plaatsing van een krajputaš, naar een ontwerp van vader Vojislav.

In de jaren daarna werden de namen toegevoegd van 14 Serviërs die stierven in de buurt van Enschede en van 21 Serviërs uit Nijmegen. Op 1 oktober 2011 werd het monument officieel overgedragen aan de Servische ambassade en het comité opgeheven.

Elk jaar wordt op de eerste zaterdag van oktober een herdenking gehouden op de begraafplaats bij het monument. In 2012 werden 29 kruisen geplaatst voor de Serviërs die oorspronkelijk in Garderen begraven hebben gelegen.

Google maps lokatie van het WOI  monument in Garderen klik hier (link).

Foto galerij (klik op de foto voor vergroting):

 

 

The text portions on this page by сећање | servische krijgsgevangenen are licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Images used on this page may be copyrighted by their respective owner(s) and may not be distributed, modified, reproduced in whole or in part without prior permission of the respective owner(s).