Het is deze maand honderd jaar geleden dat 86 Servische soldaten die we onderzochten zijn overleden in Nederlandse transitkampen. De soldaten waren kort daarvoor als gevolg van de wapenstilstand op 11 november 1918 vrijgelaten uit Duitse krijgsgevangenkampen. De meesten hadden sinds eind 1915 in krijgsgevangenschap gezeten. Sinds 2012 heeft een Nederland-Servisch onderzoeksteam veel gedaan om de Serviërs die honderd jaar geleden in Nederland stierven een naam te geven en een gezicht, zodat ze aan de vergetelheid worden ontrukt. Van twaalf van hen is het gelukt om na al die jaren familie en nabestaanden op te sporen. Sommige van deze familieleden hebben het verhaal van hun voorouder met ons gedeeld. Je vindt die verhalen hier.

Nu, honderd jaar later, staan we stil bij deze oorlogsslachtoffers, door hun namen hier te noemen. Ook hebben we twee weken geleden, in de aanloop naar het Servische kerstfeest, kaarsjes gebrand bij het symbolische graf van Miloš Gavrović in zijn geboorteplaats Miločaj. Hij was één van de soldaten die in Nederland omkwamen, op 23 januari in Usselo.

Op 11 januari 1919 stierf Miloš Simonović in Rotterdam.
Op 15 januari 1919 stierf Milorad Ristanović in Enschede.
Op 17 januari 1919 stierven Svetozar Božanić in Dordrecht, Tihomir Jovanović in Enschede , Dejan Ilić in Nijmegen en Najdan Nikodijević in Usselo.
Op 18 januari 1919 stierven Srećko Bogosavljević en Milosav Milosavljević in Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Vladimir Jovanović in Dordrecht, Velimir Dodolisko, Velisav Ivanović, Miloš Jeremić, Serafim Kapović en Mililsav Marković in Nijmegen en Nikola Nikolajević in Usselo.
Op 19 januari 1919 stierven Živko Damnjanović in Amersfoort, Viden Matić, Branko Radović, Živan Stefanović in Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Sretan Stevanović, Milentije Vukadinović in Dordrecht en Dejan Milošević, Dragojle Ranković en Luka Živković in Nijmegen.
Op 20 januari 1919 stierven Nikola Brčerević, Stanislav Marinković en Đura Stojadinović in Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Milan Brkić, Jovan Paunović in Dordrecht, Đorđe Mitrović in Enschede, Miloš Donević, Jezdimir, Vukosav Miljković, Mihajlo Stenović, Ivan Živanović in Nijmegen en Mihajlo Avramović in Usselo.
Op 21 januari 1919 stierven Vladimir Bošković, Bogdan Lazić, Marjan Marjanović, Milovan Milojević, Tihomir Mitrović en Velizar Vuković in Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Dragutin Milanović, Petar Nikolić in Nijmegen en Stojan Đorđevićm Miloš Obradović in Usselo.
Op 22 januari 1919 stierven Milenko Damnjanović, Milomir Matijević, Đorđe Vukosavljević in Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Živojin Miladinović in Dordrecht, Sreten Raičić in Enschede, Stojan Miosavljević in Hengelo, Arsen Lazarević, Laza Lazarević, Kosta Marković, Milutin Talović in Nijmegen en Božidar Radovanović in Usselo.
Op 23 januari 1919 stierven Dragomir Mijatović, Vladimir Mitrović Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Petar Aleksić in Dordrecht, Desimir Popović en Dimitrije Stojanović in Enschede, Stanoje Dobrosavljević in Hengelo, Miloš Gavrović, Dragoš Nikolić en Radovan Nikolić in Usselo.
Op 24 januari 1919 stierven Aranđel Milošević, Milosav Nikolić, Aleksandar Stanković in Apeldoorn (Nieuw-Milligen), Mihailo Gajić in Nijmegen en Milenko Marković in Usselo.
Op 25 januari 1919 stierven Živan Antonijević, Petar Martinović, Milivoje Miladinović, Đorđe Perić in Apeldoorn (Nieuw-Milligen) en Stevan Paunović in Hengelo.
Op 26 januari 1919 stierf Radosav Jovičić in Dordrecht.
Op 27 januari 1919 stierven Dragan Dimitrijević, Vasilije Simonović in Apeldoorn (Nieuw-Milligen) en Todor Krušeljević in Dordrecht.
Op 28 januari 1919 stierven Stevan Vasić in (Nieuw-Milligen) en Uroš Radivojević in Dordrecht.
Op 30 januari 1919 stierven Stanko Lazarević in Apeldoorn (Nieuw-Milligen) en Božidar Živanović in Dordrecht.
Op 2 februari 1919 stierf Stojan Marković in Dordrecht.
Op 5 februari 1919 stierf Dragutin Milutinović in Dordrecht.
Op 7 februari 1919 stierf Milojko Karadžić in Dordrecht.

Eeuwige roem aan hen!

Categories: Nieuws

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.